Wat is Recht op dataportabiliteit?

Bedrijven leggen doorgaans dossiers over gebruikers en cliënten aan. Dit doen bedrijven doorgaans in een eigen systeem, maar het kan ook zijn dat er CRM oplossingen worden ingezet. Hier gaat het recht op dataportabiliteit een belangrijke rol spelen.

Het recht op dataportabiliteit betekent letterlijk dat een cliënt of gebruiker zijn of haar dossier mag opvragen en de volledige inhoud mee kan nemen. Bijvoorbeeld om over te dragen aan een andere partij.

Als bedrijf mag je dus niet meer zeggen dat dit niet kan. Doe je dit wel, mag de gebruiker of cliënt een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als ondernemer ben je immers in gebreken op de wetgeving van de AVG. Uw systemen moeten er dus op voorbereid zijn dat dossiers overdraagbaar zijn.

Voorbeeld: cliënt en webdesigner #

Stel je hebt al 5 jaar dezelfde webdesigner. Over die vijf jaar heb je vele communicatie, foto’s, teksten etc gestuurd. Deze heeft de webdesigner zeer waarschijnlijk in één of andere projectmap opgeslagen. Evenals belangrijke gegevens over het project. Maar… je hebt een nieuwe webdesigner op het oog.

Dan sta je volledig in het recht om jouw dossier bij de huidige webdesigner op te vragen. Jouw huidige webdesigner moet dan binnen een redelijke termijn het dossier overdragen. Let wel, het verzoek moet vanuit de cliënt komen. Het kan niet zo zijn dat de concurrerende webdesigner de gegevens opvraagt.

Nu kun je jezelf de vraag stellen; zijn het allemaal persoonsgegevens? Waarschijnlijk niet. Een logo is geen persoonsgegeven. Maar een overeenkomst wel. Een foto van jou met jouw naam in de bestandsnaam ook. Hier is dus spraken van een grijs gebied.

WebsiteNazorg en het recht op dataportabiliteit #

Bij WebsiteNazorg zijn we helemaal ingericht op het recht op dataportabiliteit. De backups van uw website vormen het grootste deel van uw dossier en kunt u ten alle tijden opvragen. Daarnaast verzamelen we analytische data over uw account, maar niet over uw gebruikers. Deze data wordt verzameld op uw server en blijft grotendeels op uw server. Voor rapportages verzamelen we alleen totalen.

× Heb je hulp nodig?