Wat is het recht op vergetelheid?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram

Het recht op vergetelheid is het recht om vergeten te worden. De AVG stelt dat iedere burger in de EU zich mag beroepen op dit recht. Dit kan misbruik in de hand werken, dus er zijn wat aanvullende factoren in de wet.

Afhankelijk van hoe uw bedrijf in elkaar zit, kunnen er wettelijke regels zijn die bepalen dat bepaalde persoonsgegevens bewaard moeten blijven. Overige gegevens moeten dan op aanvraag wel worden verwijderd. Het recht op vergetelheid klinkt dus vrij rechtlijnig, maar is dit zeker niet.

Functionaris gegevensbescherming

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van het recht op vergetelheid binnen uw organisatie is de Functionaris Gegevensbescherming. Dit kunt u zelf zijn. Een aanvraag bij deze persoon zal binnen 4 weken beantwoord moeten worden.

Voorbeeld: Webdesigner en wanbetaler

Stel je hebt als webdesigner een project opgeleverd en de cliënt weigert deze te betalen. In die zin, het geld komt gewoon niet binnen. Stel dat de cliënt nu vraagt om het recht op vergetelheid uit te oefenen. Dan zou je in theorie ook zijn facturen moeten verwijderen. Echter zegt de wet dat je jouw boekhouding meerdere jaren moet bewaren. Ook wanneer daar persoonsgegevens in aanwezig zijn.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
× Hoe kunnen we je helpen?