WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Vermijd een overmatig grote DOM

Hoe minder code er nodig is om een website te genereren, hoe beter. De website wordt dan sneller over de dataverbinding geleverd en er is minder processorkracht en geheugen nodig voor het apparaat van de gebruiker om hem te tonen. Naast klagen over teveel CSS en JS gebruik, kan Google PageSpeed ook de klacht “Vermijd een overmatig grote DOM” of in het Engels “Avoid an excessive DOM size” weergeven.

DOM staat voor Document Object Model en is feitelijk de HTML die je ziet wanneer je in jouw browser op de rechter muistoets klikt en vraagt om de bron in te zien.

Met name ontwikkelaars die Atomic Design toepassen in de ontwikkeling van website templates staan erom bekend dat ze erg veel HTML gebruiken om te zorgen dat zelfs het kleinste element op de site gemakkelijk gestyled kan worden. Dit terwijl CSS het ook toestaat om elementen binnen klassen te selecteren. CSS is dus slim genoeg geworden om dat soort zaken met minimale code goed op te lossen en daar houden ze bij Google van.

PageBuilders als Elementor Pro en Divi zijn al enkele jaren bezig om hun DOM formaat terug te brengen. Het gevaar zit hem daarin bij het ondersteunen van oude websites en HTML code. Bij Elementor moet je voor je begint te werken bijvoorbeeld specifiek instellen dat je met een kleinere DOM wilt werken.

Een ander probleem komt voort uit de templates van plugins. Denk bijvoorbeeld aan de standaard widgets van The Events Calendar. Daar zit zoveel atomic design op, dat Google PageSpeed Insights daar altijd over klagen zal.

Gelukkig is “Vermijd een overmatig grote DOM” een probleem dat maar heel licht weegt in het geheel aan problemen waar PageSpeed Insights over kan vallen. Ons advies is optimaliseren waar het kan, maar niet enorm veel tijd aan besteden.

Arjan Olsder