Hoeveel data verstook je nou met je website? Vroegâh kreeg je op het gemiddelde hostingpakket meteen al een cap op hoeveel data jouw website mag verstoken. Tegenwoordig wordt het veelal weggemoffeld onder een fair use policy. En dat is prima. Uitrekenen wat een klant verstookt en daarop factureren levert extra werk op en wisselende rekeningen waar met name kleine ondernemers niet op zitten te wachten. Bovendien is het in de praktijk vaak niet zo’n heel spannende rekening.
Voor een erg kleine klantengroep leveren we zwaardere firewalling bovenop de hostingpakketten. Dit zijn met name websites met een hogere kans op hacks. De 100+ websites die we op deze manier beschermen hebben afgelopen maand 291.8GB aan data verstookt. Laten we gemakkelijk rekenen en zeggen dat het zo’n 2,9GB per maand, per site aan data is. Dezelfde groep websites heeft in die maand 13,7 miljoen hits verwerkt, waarvan 3,7 miljoen hits uit Nederland. Iedere dag verwerkt onze firewall dan ook 441.935 hits waarbij we bepalen wie een mens is, wie een bot, wie een hacker en dus wie wel de site mag zien en wie niet. Naast dat we hier qua cybersecurity een prima, belangrijke afweging maken, weten we op deze manier ook heel veel data uit te sparen op een internet dat steeds meer onder druk komt te staan nu steeds meer devices connected zijn.
Op basis van deze data weten we natuurlijk ook in welke landen afgelopen maand de grootste boefjes zaten qua bots en hackers. opvallend genoeg gaat Australië in oktober voor de derde maal achtereen op kop. Op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Opvallende nieuwkomer op de derde plaats is Nederland.