WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Een succesvolle website migratie plannen

Wanneer je een website moet migreren van de ene host naar de andere of van een ontwikkelomgeving naar live, zijn er vele mogelijkheden om dit te doen. In deze post geven we je een website migratie stappenplan op basis van drie moeilijkheidsniveaus en leggen hierbij de problemen uit waar je tegenaan kunt lopen.

Gemakkelijk: Gratis website migratie van de webhost

Vele webhosts bieden gratis migratie van van jouw website als je bij ze komt hosten. Voor een dergelijke migratie hoef je doorgaans alleen maar de inloggegevens van de oude webhost aan te leveren en zij doen de rest. Bij goedkope webhosts is het risico dat de migraties veelal op onverwachte momenten plaatsvinden en dat deze niet altijd worden doorgetest. Ga je voor een gratis migratie vanuit de webhost, dan wil je dus altijd doorvragen wanneer de migratie plaats zal vinden, hoe ze deze aanpakken en hoe ze valideren dat jouw website nog werkt na de migratie.

Iets uitdagender: Website migratie via een plugin

Voor zeer veel CMS systemen zijn plugins beschikbaar die de migratie van een website gemakkelijker maken. Voor WordPress is BackUp Buddy een van de fijnere die we kennen. BackUp Buddy is extreem traag, maar regelt de transfer via haar eigen cloud backup omgeving, waardoor je zelf eigenlijk geen data hoeft te verplaatsen. Er zijn ook andere back-up plugins zoals all-in-one migration waarbij je meer stappen zelf moet zetten.

Belangrijk is om je te realiseren dat de plugin methode niet altijd even goed werkt. Met name bij complexere websites die veel plugins draaien, zijn de risico’s relatief hoog.

Uitdagend: Handmatige website migratie

Een handmatige migratie kan, net als bovenstaande methoden, op verschillende manieren worden aangepakt. Het mooiste is om te werken via SSH. Je kunt bestanden dan server-to-server overzetten, wat vaak veel sneller is dan eerst alles downloaden naar jouw systeem en dan weer uploaden. Datzelfde geldt ook voor de database. Die kun je ongeacht de grote, gemakkelijk inpakken en verplaatsen naar de nieuwe server. De kans op storingen is nihil omdat je alleen de nieuwe database credentials moet invoeren. Onze developers houden onderling regelmatig wedstrijden. Bij eenvoudige websites ligt het record voor migraties ligt op dit moment op 12 minuten voor een WordPress website van 5GB.

Veel voorkomende fouten bij website migraties

Onze experts worden regelmatig ingevlogen om bij minder succesvolle website migraties puin te ruimten. Dit zijn veelvoorkomende fouten die we oplossen.

  1. Bij het verhuizen van een webshop, zorgt DNS vertraging ervoor dat een deel van de bezoekers nog op de oude server bestellingen plaatst. Er is vergeten of het is bij de oude DNS host niet mogelijk de TTL super kort te zetten danwel de site in maintenance mode te plaatsen.
  2. Bij Oxygen Builder (WordPress) verhuizingen is geen rekening gehouden met links in Base64 encoded elementen zoals knoppen, waardoor gebruikers bijvoorbeeld op een staging website uitkomen.
  3. De nieuwe website is nog verbonden met de oude database. Wanneer de oude hosting stopt, verdwijnt ineens alle data uit een website.

Tips bij website migraties

  1. Kijk vooraf welke functionaliteit er in een website is en test die achteraf.
  2. Vergeet niet dat je wellicht ook mail accounts moet migreren.
  3. Zorg dat de eigenaar goed op de hoogte is van wat er gaat gebeuren en dat er mogelijk downtime kan zijn.
  4. Zorg dat je altijd terug kan naar de oude server op het moment dat je de website op de nieuwe server niet werkend krijgt.
Arjan Olsder