WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Dit gaat SQLite doen voor het WordPress ecosysteem

Wil je een WordPress website hosten, heb je een webserver met PHP en MySQL nodig. Als de MySQL server uitvalt, heb je een website die niet werkt. Bovendien heb je voor MySQL veel rekenkracht nodig, wat terugkomt in de kosten van webhosting. Sinds deze week zien we ondersteuning voor SQLite in WordPress.

Waar kun je SQLite vinden?

Handig om te weten is dat SQLite een vorm van een MySQL database is die geen server nodig heeft. SQLite is al jaren een onderdeel dat meekomt met PHP installaties op servers. CMS systemen als Drupal ondersteunen al jaren SQLite als optie voor de database.

Hoe kun je SQLite inzetten?

SQLite ondersteuning komt naar WordPress via de Performance Lab Plugin. Die voegt SQLite ondersteuning toe. Na installatie van deze plugin, maakt deze een nieuwe WordPress database aan in SQLite en zal de site daarop overzetten. Let wel; de plugin ondersteunt nog geen migratie vanuit MySQL naar SQLite.

Welk type website profiteert van SQLite?

De reden dat SQLite minder kosten met zich meebrengt, is dus omdat je geen extra MySQL server hoeft te draaien. Dat scheelt CPU/RAM en stroom. Daar staat tegenover dat het minder geavanceerd is. Draai je een data-heavy website, dan blijft MySQL dé beste keuze. Maar voor iedere eenvoudige website (denk aan een portfolio of een salespage) zal SQLite juist een performance boost bieden door de eenvoud van het systeem. Dit is ook waarom SQLite onderdeel is van de Performance Lab plugin.

Krijgen we nu meer opties voor databases?

De database is, zeker voor grotere websites, een belangrijk onderdeel in de performance van websites. Waar andere CMS systemen al jaren een database abstractie laag bevatten waardoor je vrije databasekeuze hebt, is dit in WordPress nog altijd een probleem. Er zijn wel plugins waarmee je databases als PostgreSQL kunt gebruiken, maar dat is sleutelen achteraf. Net als deze SQLite integratie. Deze eerste stap van het Performance Lab team binnen WordPress kan wel de vraag naar een database abstractie laag vergroten. Die overgang zou wel een enorme verandering betekenen voor de WordPress Core en mogelijk ook voor plugins en thema’s.

Kun je al over op SQLite?

Wij raden webdesigners aan om het experiment te starten voor websites met niet of nauwelijks plugins. Dan is het risico op problemen zeer beperkt. We raden ook aan dit bij klanten te doen die snappen dat je hier omwille van performance een risico neemt met de stabiliteit en toekomstbestendigheid van de website. Voor brede inzet raden we het gebruik van SQLite in de huidige staat nog even af.

Arjan Olsder